Voor wie is relatiepadwerk?

Sommige mensen lezen alleen het woord 'relatie' in 'relatiepad' en denken dat ik dus vooral met koppels werk. Dat is echter niet waar relatiepadwerk over gaat: relatiepadwerk gaat over het op een andere manier leren kijken naar de unieke verbinding je hebt met jezelf, anderen en de wereld. Of je nou een relatie hebt of niet (en zelfs: of je nou een relatie wílt of niet)!

Als wij met elkaar besluiten te werken, help ik jou met het helder krijgen van jóuw persoonlijke pad van relatiekeuzes. En dat pad loop je soms met een partner en soms - gewenst of ongewenst - zonder. Je loopt je relatiepad echter altijd met jezelf... en je kunt er flink verdwaald op zijn.

Ik help je patronen te zien, en laat je zien hoe je je richting kunt (her)bepalen - niet meer vanuit belemmerende gedachten, familiedrama's waar je mogelijk in verward zit, of ideaalbeelden die ons opgedrongen worden door mainstream romantische films, maar vanuit jezélf, vanuit jouw éigen waarden en gevoelens.

En de combinatie daarvan is, zie ik, voor iedereen weer anders.

Doelgroepen

Enkele groepen waar ik graag mee werk:

- Jonge mensen/tieners: Het maakt me altijd erg blij om jonge mensen te helpen, bijvoorbeeld om het vaak intense verdriet over hun eerste verbroken liefde te verwerken, of grenzen te voelen en aan te geven. Mijn ervaring is dat jonge mensen veel sneller hun weg vinden wanneer er serieus naar ze geluisterd wordt en ze zélf door inzicht in bepaalde patronen kunnen bijsturen. Omdat ze open staan voor kennis en skills snel oppikken, leren ze heel snel en kunnen blokkades doorbroken worden (voordat ze óók nog een gewoonte worden!). Zo blijft een boel leed bespaard en kunnen ze veel gezondere keuzes maken.

- Mensen in een latere levensfase: Toch moet ik bovenstaande nuanceren, want ik haal juist ook veel voeldoening uit het werken met rijpere mensen, die bijvoorbeeld in een nieuwe levensfase (bijv. nadat de kinderen uit huis zijn of een ouder overlijdt) dingen 'anders' willen gaan aanpakken, of die na een scheiding of overlijden van een partner willen onderzoeken hoe ze verder willen op hun relatiepad (al hoor ik hier vaak het woord 'moeten' in plaats van 'willen', omdat het hun keuze niet was). Ook al heeft deze groep te maken met meer ingesleten gewoonten dan tieners, ze staan vaak uitermate open voor zelfonderzoek. Soms zelfs zó open dat ze aan een half woord genoeg hebben: ik zie regelmatig dat deze groep na één ExploratieSessie zelfverzekerd hun pad vervolgen en mij niet meer nodig hebben :)

- Vrouwen in de dertig met een kinderwens: De doelgroep die verreweg het meest bij mij aanklopt voor counseling en met name het Relatiepad in kaart traject, zijn vrouwen die na meer dan 10-15 jaar proberen merken dat ze steeds in dezelfde soort relaties terecht komen (of bijvoorbeeld heen en weer pendelen tussen partners die 'niet klaar voor een commitment' en 'aardig maar niet aantrekkelijk' zijn), Deze vrouwen vinden het niet makkelijk te herkennen wat ze écht willen - en daarbij ervaren ze paniek omdat én ze niet willen settelen én tegelijkertijd steeds meer urgentie voelen omdat ze ook graag een gezin willen stichten. Het sleutelwoord hier is hoop - vanuit zelfkennis, dingen zien voor wat ze zijn, en het eindelijk hebben van een helder plan.

- Neurodiverse, hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen: Ik heb veel affiniteit en ervaring met mensen die (vermoeden dat ze) op het spectrum zitten, en merken dat ze snel overspoeld worden en bepaalde aspecten van relatiesituaties lastig vinden of gewoon niet goed begrijpen; met hoogbegaafdheid en de bijbehorende neiging om alles te willen analyseren; en met hoogsensitiviteit en de specifieke uitdagingen rond overprikkeling en emotieregulatie die daarmee gepaard gaan. Een speciale categorie waar ik ervaring mee heb betreft mensen die zichzelf 'alleengeboren tweeling' noemen (iets wat vaak op een specifieke manier invloed heeft op gevoelens van eenzaamheid en de behoefte aan verbinding).

- Mensen die in hun relatie op een keuzepunt staan: Natuurlijk werk ik ook met mensen die een partner hebben. Die kunnen bij mij zowel samen als individueel terecht. Bijvoorbeeld als ze overwegen om uit elkaar te gaan, als ze iets tegenkomen waar ze van schrikken (help, mijn partner heeft een kink!), of als ze geïrriteerd/verveeld geraakd zijn en willen onderzoeken of het patroon in hunzelf zit of in de relatie. Als partners samen bij mij komen, komen ze niet voor traditionele relatietherapie, maar voor Shared Center Work sessies: transformatieve luistermethoden rond een thema die dieper gaan dan verhalen 'over', maar raken aan wat er echt speelt in de onderstroom. Wat echter ook bijzonder mooie inzichten (en gebruiksaanwijzingen!) oplevert voor hunzelf én de ander, is het relatiepad van elk van de partners duaal in kaart brengen en dan de bevindingen met elkaar delen. Zoals Jillian Turecki zegt: "You need to know how the joy and pain of childhood is affecting you and your partner. You need to know what their deepest dreams and goals and longings are, and if they align with yours. And you need to know that marriage amplifies your problems because the stakes are higher."

Is relatiepadwerk relevant voor mij?

Of werken met mij je nuttig lijkt, kun jij alleen zelf antwoord op geven :) Uit de groepen met wie ik veel werk, blijkt wel dat mijn werk bedoeld is en vooral geschikt is voor mensen die zich in een betekenisvolle periode in hun leven bevinden op relatiegebied.

Relatiepadwerk is voor jou als...

  • Je steeds dezelfde soort 'verkeerde' partners kiest, of een ander patroon tegenkomt waar je last van hebt in je liefdesleven en denkt: "hmm, misschien liggen de wortels van het probleem wel bij mij..."
  • Je je zenuwachtig of onzeker voelt wanneer je in een (beginnende) relatie zit, maar zowat nog erger wanneer je alleen bent.
  • Je met je gedachten niet van die éne uit het verleden los lijkt te kunnen komen (enorm frustrerend...) en niet weet wat je wil - behalve dan die persoon
  • Je iets tegenkomt bij de ander (of bij jezelf!) waarbij je denkt 'huu, wat moet ik hier nou weer mee?' en je dat op een integere manier wil onderzoeken
  • Je op een keuzepunt staat in je relatie en daar zelf óf met je partner vanuit een groter plaatje naar wil kijken

Ik werk persoonlijk het liefst met mensen die een soort van doorhebben dat er iets wringt maar niet hoe ze er overheen kunnen stappen. Omdat deze mensen gemotiveerd zijn en open staan voor zelfonderzoek en verandering.

Herken je je daar in? Dan help ik je graag.

Randvoorwaarden voor samenwerking

Mijn uitgangspunt is dat we allemaal verschillend zijn, allemaal belangrijk zijn - en allemaal relatiewaardig zijn.

Ik ga echter niet met iedereen een traject aan. En dat zou jij ook niet moeten doen!

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat we een klik hebben. Dat jij voelt dat je mij kunt vertrouwen en dat dit de juiste stap is voor jou.

Een voorwaarde vanuit mij is dat je intrinsiek gemotiveerd bent om eerlijk naar jezelf te kijken en te leren navigeren. Dat je open staat voor het innemen van een wijder (soms zelfs niet-persoonlijk) perspectief. En dat je in principe in staat bent je eigen weg te vinden.

Maar uiteindelijk is het belangrijkste dat onze interactie niet geforceerd voelt, dat er een 'flow' is die mij in staat stelt een katalysator te zijn voor jouw verbinding met jezelf, de ander en je omgeving.

Resoneert dit? Boek dan een ExploratieSessie om je pad individueel te exploreren & transformeren, en een Shared Center Work intakegesprek wanneer je wilt kijken naar je relatiepad met partner.

Om waardevolle sessietijd te besparen en een beter beeld te krijgen van wat er speelt, vraag ik je meestal om een kort intakeformulier in te vullen. Ik luister vervolgens goed naar jou, naar onze interactie én naar mijn gevoel om te kijken of we een match zijn, en nodig jou uit dat ook te doen.

Heb je meer vragen of wil je eerst kort telefonisch of via Zoom kennismaken, neem dan vooral contact op. Of gebruik onderstaande kalender om meteen de soort sessie te boeken die jij wilt: